Restricții temporare la autorizarea lucrărilor de construcție

Restricții temporare la autorizarea lucrărilor de construcție

Reglementări noi la eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire pentru construcția caselor de locuit de tip Duplex și Townhouse. Consiliul comunei Stăuceni a aprobat, în cadrul ședinței din 16 aprilie 2021,  Decizia nr. 3/19 (link ACI) care stabilește restricții în acest domeniu. 

Consilierii locali au susținut inițiativa Primarului Alexandr Vornicu privind sistarea temporară a eliberării certificatelor de urbanism și autorizațiilor pentru construcția acestor tipuri de locuințe, destinate utilizării de către două și mai multe familii, în zonele cartierelor locative din Stăuceni și Goianul Nou.

Excepție constituie imobilele ce urmează a fi construite pe terenuri cu suprafața de cel puțin 0,025 ha per gospodărie. În acest caz, autorizația va fi eliberată la prezentarea avizelor de la gestionarii rețelelor edilitare/inginerești, și a Planului Urbanistic d/e Detaliu în volum redus aprobat de Consiliul comunal Stăuceni. 

Decizia a fost aprobată cu scopul de a stopa fenomenul construcțiilor de tip Duplex și Townhouse ce nu întrunesc condițiile legale privind locurile de parcare, amplasarea din punct de vedere urbanistic, precum și suprasolicită rețelele edilitare și inginerești.

În cadrul ședinței, Primarul Alexandr Vornicu a explicat necesitatea impunerii acestor restricții. „Avem deja un caz în care dezvoltatorul imobiliar nu deține certificat de urbanism și nici autorizație de construcție, dar tehnica specializată este deja antrenată în construcția unui Townhouse pentru 8 familii pe un teren de 9 ari, ceea ce înseamnă mai puțin de un ar per gospodărie.” a menționat Primarul. 

„Noi suntem responsabili de modul în care se va dezvolta localitatea noastră din punct de vedere urbanistic. Fenomenul construcțiilor nu poate fi oprit, dar noi suntem cei care trebuie să stabilim reguli foarte clare în ce privește eliberarea autorizațiilor de construcție pentru dezvoltarea corectă și bine gândită a comunei din punct de vedere urbanistic.” a conchis Alexandr Vornicu.

Restricțiile sunt în vigoare până la modificarea Regulamentului Local de Urbanism și a Planului Urbanistic General al comunei Stăuceni. Administrația publică locală a inițiat deja procedura de modificare a Regulamentului local de urbanism, cu reglementări clare privind respectarea utilizării raționale a teritoriului și respectarea principiului zonării construcțiilor pe teritoriul localității.