Discursul Primarului Alexandr Vornicu în cadrul dezbaterii „Cetățenii RM merită programul ECIPES”

Conferința online a avut loc sâmbătă, 23 ianuarie 2021, cu participarea Primarilor din România și Republica Moldova. 

Primarul comunei Stăuceni Alexandr Vornicu a participat în cadrul dezbaterii „Cetățenii Republicii Moldova merită programul ECIPES”. Conferința online a avut loc sâmbătă, 23 ianuarie 2021, cu participarea Primarilor din România și Republica Moldova. 

„În acest prim an de activitate, am reușit să realizăm numeroase proiecte, atât din sursele proprii, cât și prin atragere de fonduri în cadrul diferitor programe de finanțare. Dar pentru independența și modernizarea administrațiilor publice locale în concordanță cu bunele practici europene, și pentru a răspunde necesităților cetățenilor, este vitală finanțarea corectă, echidistantă și directă de la Bruxelles.” a menționat Alexandr Vornicu.

Potrivit Primarului comunei Stăuceni, bugetul local este insuficient pentru soluționarea problemelor stringente, nemaivorbind de proiecte ambițioase de eficiență energetică, încurajarea bunei guvernări și împărtășirea valorilor europene: „Cât privește atragerea de fonduri, este o procedură anevoioasă, care implică acțiuni de lungă durată. De obicei, banii europeni ajungeau la primăriile noastre prin intermediul instituțiilor statului sau al ONG-urilor. Acest proiect este o sursă reală de atragere a finanțelor pentru soluționarea problemelor comunitare. Aplicarea prin accesarea unei platforme online, asigură contactul direct contribuind substanțial la simplificarea procedurilor și înlăturarea politicului din procesul de selectare și distribuire a resurselor financiare.” 

Programul ECIPES este inițiat de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor. ECIPES prevede crearea unui nou mecanism de susținere directă a cetățenilor, primarilor și tinerilor, viitorilor antreprenori, din Republica Moldova, oferindu-le suportul european printr-o platformă on-line care va asigura contactul direct cu Comisia Europeană. 

VIDEO Dezbaterea „Cetățenii Republicii Moldova merită programul ECIPES”

Comunicat de presă: Dezbaterea – Cetățenii Republicii Moldova merită programul ECIPES.